Υλικά:

1 και ¼ του κιλού αλεύρι

1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο γάλακτος ή μαργαρίνη

2 κουταλιές σούπας μαγιά μπίρας

1 ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη

8 αυγά

Ξύσμα λεμονιού

½ φλιτζάνι τσαγιού γάλα

Λίγο αλάτι

3 κουτ. σούπας ζάχαρη

Τρόπος Εκτέλεσης:

Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και λιώνετε μέσα σ’αυτό τη μαγιά της μπίρας. Προσθέτετε λίγες κουταλιές αλεύρι να γίνει ένας πυχτός χυλός. Τον σκεπάζετε και τον αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει. Βάζετε το αλεύρι ανακατεμένο με το αλάτι σε ένα μεγάλο μπόλ, λιώνετε το βούτυρο και το προσθέτετε στο αλεύρι. Προσθέτετε τα αυγά ολόκληρα, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη μαγιά της μπίρας που έχει, στο μεταξύ φουσκώσει. Ζυμώνετε τα υλικά μέχρι να γίνει μια ζύμη μαλακή.

Σκεπάζετε τη ζύμη, τη βάζετε σε ζεστό μέρος και την αφήνετε να φουσκώσει. Υπολογίζετε ότι πρέπει να διπλασιαστεί ο όγκος της περίπου. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί και την αφήνετε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για δεύτερη φορά. Την αλείφετε με αυγό, πασπαλίζετε με ζάχαρη ή ασπρισμένα αμύγδαλα και την ψήνετε σε μέτριο φούρνο (170 C) για μια περίπου ώρα.

Πηγή: «Η Μικρή Ελληνική Κουζίνα», Σοφία Σκούρα, Εκδόσεις Φυτράκη

Log in to post a comment.

UA-27800412-1